Villa Bordeaux

ιστορικό της ανακαίνισης

δείτε περισσότερα
Αρχιτεκτονική μελέτη
Mplusm Architects

Η Villa Bordeaux στο κέντρο του μετώπου των Φηρών, ξεχωρίζει όχι μόνο για την κλίμακα της αλλά και για τον τρόπο που κρεμιέται θαρρείς προς την καλντέρα. Είναι ένα περίοπτο ιστορικό κτίριο με σταυροθόλια εσωτερικά, κατασκευασμένο σε φάσεις και με εκτενή περιβάλλοντα χώρο. Στην ανακαίνιση του δεν εμπνευστήκαμε από την ολόλευκη αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Απεναντίας, αναζητήσαμε αναφορές στον Φραγκομαχαλά, στο περιορισμένο ιστορικό τμήμα των Φηρών που είχαν κατασκευάσει οι Ενετοί.

Εκεί είναι που συναντούμε μια αρχιτεκτονική χοντρών τοίχων από θηραϊκή άσπα (με παρεμβολή ενδιαμέσως από μικρά πετραδάκια για καλύτερη πρόσφυση) και μεταλλικές πόρτες βαμμένες σκούρο καφέ. Η ανακαίνιση είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου λίγων δωματίων δίπλα στο νέο παράρτημα του κορυφαίου εστιατορίου La Colline της Μόσχας.

Αρχιτεκτονική μελέτη
Mplusm Architects

Στο χολ εισόδου της Villa Bordeaux που καδράρει τη θέα προς το ηλιοβασίλεμα, κρεμαστά led προσομοιάζουν τις λάμψεις του ήλιου πάνω στη θάλασσα. Από τον χώρο αυτό είναι δυνατή η πρόσβαση τόσο στα δύο δωμάτια του ισογείου (αριστερά) όσο και στο εσωτερικό χώρο του εστιατορίου, στο La Colline Privé (δεξιά).

Το εστιατόριο αυτό φιλτράρεται από μεταλλικές διάτρητες πόρτες και διατηρεί τα σταυροθόλια του κτιρίου. Το δυτικό δωμάτιο του ισογείου οργανώνεται γύρω από μια νησίδα που περιλαμβάνει το κρεβάτι και το λουτρό -η νησίδα αυτή λειτουργεί σε αντιστοιχία με τη σχέση του νησιού με το ηφαίστειο. Τα άλλα δύο δωμάτια του ξενοδοχείου βρίσκονται στον κάτω όροφο που χαρακτηρίζεται από επάλληλους θολωτούς χώρους μιας πιο οργανικής διάταξης. Στον εξωτερικό χώρο αναπτύσσονται το εστιατόριο La Colline, το μπαρ και η πισίνα.

MplusM Architects www.mplusm.gr

Κατασκευή

BERIOS

Η “Villa Bordeaux” είναι ένα κτίριο κτισμένο πάνω στον βράχο της Καλντέρας σε ένα σημείο με ιδιαίτερα έντονη κλίση πρανούς. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τις εργασίες ανακατασκευής, κύριο μέλημά μας ήταν ο έλεγχος της στατικής επάρκειας του κτιρίου και η αποκατάσταση των οποιωνδήποτε ζημιών του στατικού φορέα. Ο εκτενής και λεπτομερής στατικός έλεγχος μας έδωσε ακριβή στοιχεία για την κατάσταση του κτιρίου και η προκύπτουσα μελέτη αποκατάστασης μας οδήγησε σε πλήθος ενεργειών ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού.

Μια από τις βασικότερες και δυσκολότερες εργασίες ήταν η υποθεμελίωση όλων των βασικών κολονών του παλαιού κτιρίου. Επιπλέον έγινε πλήθος εκσκαφών και κατασκευή μικροπασσάλων για την έδραση της υφιστάμενης κολυμβητικής δεξαμενής στον υποκείμενο βράχο. Εν συνεχεία, η πισίνα αυτή ανακατασκευάσθηκε πλήρως. Kατασκευάστηκαν ακόμη 2 υπόσκαφα χαμάμ.

Εσωτερικά οι λίθινες τοιχοποιίες του κτιρίου ενισχύθηκαν με ειδικής σύνθεσης gunite.  Όλοι οι τοίχοι του κτιρίου έχουν επενδυθεί εσωτερικά με ειδικούς αντιρηγματικούς σοβάδες. Λόγω της ύπαρξης εσωτερικής ενίσχυσης, το εξωτερικό επίχρισμα έπρεπε να κατασκευαστεί από ειδικό αντιρηγματικό κονίαμα που επιτρέπει την διαπνοή. Τα παλαιά βοτσαλωτά δάπεδα που κάλυπταν μεγάλο τμήμα του εξωτερικού χώρου επισκευάστηκαν πλήρως.

Κατασκευή

BERIOS

Σε κάποιες περιπτώσεις έγινε αντιγραφή τους και τοποθετήθηκαν σε νέους χώρους. Μωσαϊκό ειδικής σύνθεσης κατασκευάστηκε για την κάλυψη δαπέδων, σκαλών, αλλά και για την επένδυση τοίχων. Ο παλαιός φάρος του κτιρίου ανακατασκευάστηκε πλήρως από συντηρητές έργων τέχνης. Λόγω της αδύνατης πρόσβασης οχημάτων στο έργο, όλες οι εργασίες εκτελέσθηκαν χειρωνακτικά, ενώ όλες οι μεταφορές υλικών από και προς το κτίριο έγιναν με τη χρήση ζώων.

Σε όλους τους χώρους έχει προβλεφθεί και λειτουργεί σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, ενώ ο κλιματισμός (ψύξη) γίνεται με σύστημα VRV τελευταίας γενιάς με ανάκτηση ενέργειας.  Όλα τα υγρά στοιχεία του κτιρίου (πισίνα, τζακούζι) είναι θερμαινόμενα. Στο κτίριο έχει ενσωματωθεί σύστημα bus (έξυπνο κτίριο), το οποίο επιτρέπει και τον απομακρυσμένο έλεγχο πολλών λειτουργιών. Έχει επίσης εγκατασταθεί ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του κτιρίου.

BERIOS

www.berios.com

Fira, 847 00 Santorini - GR GR Greece
+302286888018"> [email protected]